2000 Drummers aan Zee

banner-nieuws

2000 Drummers aan Zee

Slagwerkers St.Remi beleven uniek evenement met 2000 drummers aan zee

Cesar Zuiderwijk presenteerde: Four Horizons
Zondag 9 september beleefden een aantal slagwerkers van Muziekvereniging St.Remi een unieke belevenis aan het Scheveningse strand. Zij speelden mee met 2000 drummers aan zee. Een initiatief van Cesar Zuiderwijk, de Hagenees die we ook wel een beetje als één van ons zien, aangezien hij hier in zijn vrije tijd heel wat dagen doorbrengt in zijn vakantiehuis.

Geschiedenis
Afgelopen koningsdag heeft Cesar Zuiderwijk, de drummer van de Golden Earring, al een try-out gegeven op het St.Anna plein tijdens de start van de WAK > Week van de Amateur Kunsten, die deze keer samenviel met onze Nederlandse Koningsdag. Cesar gaf deze try-out, met zo’n 100 geïnteresseerden, om aandacht te vragen voor een veel groter evenement, die hij als thema de Four Horizons meegaf. Cesar liet 25 jaar eerder Rotterdam al op zijn grondvesten trillen door daar met 1000 slagwerkers aan zee te verschijnen. Nu 25 jaar later wilde hij het dubbele aantal deelnemers halen ter ere van het 200 jarig bestaan van de badplaats Scheveningen. Nou dat is hem gelukt > wat een spektakel. DEELNAME In vier gekleurde sectoren werden de slagwerkers ingedeeld, te weten: Noord in het blauw met drumstellen of snaredrums en als extra percussie tamboerijn, Oost in het rood met Japanse taiko’s of floortoms met een bekken op standaard, Zuid in het Geel met conga’s, bongo’s, surdo’s, timbales en cajóns en als extra percussie: koebel met stok en als laatste West in het Groen met djembés, doundouns. met als extra percussie: shakers. Onze slagwerkers namen plaats in sectie Oost met floortoms met Bekkens. De voorkeur ging uit naar de snaren drums, maar deze sectie zat al heel snel vol. De floortoms als alternatief waren een goede keuze. Vooraf kregen we inzage in een 6-tal muziekstukken zodat we al wat konden inoefenen en wisten wat er gespeeld moest worden.

Het evenement
Om 8 uur was het verzamelen bij de parkeerplaats van het CCB, waar we samen met de trommels in een busje naar Scheveningen vertrokken. De energie van alle deelnemers, te weten Martien, José, Kees, Luciën, Eveline, Marieke, Sylvia en onze jongste deelnemer Stefan met mama Els als begeleidster en paparazzi, was al te voelen en die vide werd alleen maar sterker. En als ik voor mezelf spreek heb ik die energie nog steeds en zitten de drumgeluiden nog steeds in mijn hoofd. Rond de klok van half 10 stonden we al op het strand bij de ingang van ons deel van het terrein. Nu konden we op ons gemak installeren en ons geestelijk en fysiek voorbereiden. Naast onze deelnemers uit Baarle hadden we de hele dag een meisje van 7 uit Delft onder onze hoede. Haar moeder mocht het veld niet op en zo namen we haar op in ons groepje. Rond de klok van 1 uur was het tijd om het hele zooitje te onderwerpen aan een generale repetitie. wat een knap stukje werk om 2000 stuiterballen te leiden en de allemaal met de stokken dezelfde kant heen te krijgen.

Petje af Cesar & crew.
Het was her en der nog wat rommelig maar beloofde een goede Show te worden. Om half 3 was het repeteren klaar, konden de beentjes nog even gestrekt worden en werden we om 15.45 terug op het veld verwacht. Om vier uur barstte het echte spektakel los na een gong-slag van de burgemeester van Den Haag. Imposante drumsolo’s werden afgewisseld met de gezamenlijk te spelen stukken en het klonk super vet. Ik gaf al aan enthousiast te zijn en dat liet zich helemaal blijken toen ik pardoes mijn stok in tweeën sloeg. Gelukkig was Martien daarop voorbereid en had reserve stokken meegenomen. Ook hadden we twee nummers van de Golden Earring ingestudeerd, te weten Radar Love en Bombay en dan hoop je als je dan toch in Den Haag speelt……. dat deze ondersteund gaan worden door de gehele crew van de Golden Earring. En jawel hoor ze waren er allemaal en samen met de band Triggerfinger ging het dak eraf. Wat een gave belevenis. Naar het einde toe voelde je dat er een grand finale aankwam en die kwam er ook en werd zelfs nog een keer herhaald. Er kwamen Aziatische danseressen op het podium, de Drum Demons, een percussiegroep vanuit de deelnemers en alle drum solisten en andere formaties van eerder die middag speelden samen met ons allen de afsluitende noten. In één woord het was GEWELDIG !!!! Wij deelnemers zijn nog steeds foto’s en filmpjes aan het uitwisselen en ook op internet verschijnen nog dagelijks nieuwe beelden. Het was een wereldse ervaring met 2000 gelijk gestemden ofwel gelijk gedrumden.

Een belevenis voor het leven
CESAR BEDANKT!

 

Comments are closed